نگاهی به کتاب مینیمالیسم

موضوع معنا در زندگی، مورد توجه نویسندگان زیادی بوده. این بار با نگاهی به کتاب مینیمالیسم، دیدگاه مینیمالیست‌ها درباره این موضوع رو بررسی می‌کنیم

پیشتر در نوشته‌ای از بازی مینیمالیسم و تاثیرش بر زندگی خودم گفتم و اونجا بود که با دو نفر آشنا شدیم: Joshua Fields Millburn و Ryan Nicodemus. این دو نفر تاریخچه جالبی دارن: هر دو درخانواده‌های فقیر بزرگ می‌شن، در دهه دوم زندگی شغل مناسب و خانه بزرگ و درآمد شش رقمی دارن ولی همه این‌ها رو دور می‌اندازن تا یک مسیر جدید رو تجربه کنن: مینمالیسم

خود داستان به اندازه کافی جذابه ولی موضوع این نوشته نیست. برای آشنایی بیشتر می‌تونید این سخنرانی TED رو ببینید.

کتاب Minimalism: Live a meaningful life

کتاب، بازتاب‌دهنده نگاه نویسنده‌ها به موضوع معنای زندگی و چگونگی افزایش کیفیت زندگی است. پیش از شروع خوبه بدونید جاشوا و رایان (که به مینیمالیست‌ها یا The Minimalists معروفند) تا به حال سه کتاب نوشتند. کتاب چهارمی هم در راهه. من تلاش می‌کنم درباره همه کتاب‌ها در پست‌های مختلفی صحبت کنم ولی فعلاً با کتاب Minimalism شروع می‌کنیم.

کتاب‌هایی که تا به حال از «مینمالیست‌ها» منتشر شده

در نگاه اول کتاب از نظر کمی محتوای زیادی نداره. یک کتاب سبک با ۱۴۰ صفحه که خیلی زود می‌شه تمومش کرد. البته کتاب در ابتدا به این اندازه نبوده ولی مینیمالیست‌ها تصمیم می‌گیرند که محتواش رو مینیمال کنند. نتیجه خوب از آب در میاد: یک کتاب شسته و رفته برای تمرین بهتر زندگی کردن.

بعد از یک معرفی کوتاه در فصل اول که خلاصه‌اش رو در همون سخنرانی معروف TEDشون می‌تونید ببینید، با تکیه به اینکه «ما زمان کمی برای زندگی روی زمین داریم» مینیمالیست‌ها ۵ بُعد که به ما اجازه می‌دن زندگی بامعنایی رو تجربه کنیم معرفی می‌کنن:

  • سلامت
  • روابط
  • علاقمندی‌ها
  • رشد
  • مشارکت (Contribution)

در فصل‌های بعدی کتاب به هر یک از این بُعدها می‌پردازن و دونه دونه راه رسیدن به یک زندگی معنادار با تکیه بر اون بُعد رو توضیح می‌دن. من نمی‌خوام در این نوشته برای شما خلاصه کتاب تعریف کنم، چون احتمالاً یادداشت‌هایی که من برای خلاصه‌برداری از کتاب دارم با شما متفاوته و بنابراین بخش‌های مهم پیام کتاب ممکنه از خلاصه مورد نظر من به شما منتقل نشه. به جای خلاصه کتاب، چند نکته کلیدی از کتاب رو می‌گم که شاید شما رو مشتاق کنه کتاب رو تهیه کنید و بخونید.

درون و بُرون

یک نکته جالب در این کتاب برای من، توجه نویسندگان به درون و تاثیرش در دنیای بیرون ما بود. در چند جای کتاب به این مساله اشاره می‌شه. مثلاً در جایی می‌خونیم:

واقعیت اینه که تقریباً تمام فشاری که احساس می‌کنیم، از درون ماست

نکته این نیست که شرایط بیرونی تاثیری در کیفیت زندگی ندارند، بلکه نویسندگان دارند توجه ما خواننده‌ها رو به این نکته جلب می‌کنند که جنگی که به ظاهر با همه دنیا برای دست یافتن به احساس خوب/خوشبختی داریم شاید یک جنگ دائمی با درون خود ما باشه. اینجاست که موضوع «ارزش»‌ها مطرح می‌شه: ابعادی از زندگی که می‌تونه برای ما «ارزش آفرین» بشه.

ارزش‌های زندگی معنادار

نویسندگان اصراری به درست بودن ابعادی که در رسیدن به زندگی معنادار مهم دونستند ندارند و صرفاً دیدگاه خودشون رو بیان می‌کنند. برای همینه که وقتی به موضوع سلامت می‌رسه با یک سری تمرین‌های ورزشی که خودشون برای «فعال بودن» انجام می‌دن مواجه می‌شیم که شاید با نگاه ما به مساله ورزش کردن روزانه متفاوت باشه.

نکته جالب دیگه کتاب هم اینجاست. اساساً این‌ها مینیمالیسم رو به عنوان یک فرقه (Cult) مطرح نمی‌کنند که شامل یک سری قوانین از پیش مشخص شده باشه مثلاً اینکه یک مینیمالیست باید n تا وسیله داشته باشه که n عدد ثابتیه. حتی در پادکست و سایر صحبت‌هاشون مکرر به این اشاره می‌کنند که بعضی بهشون می‌گن شماها مینیمالیست‌نما هستین شاید چون تصورشون از یک مینیمالیست مثلاً یک راهبه باشه!

اینجا جاشوا و رایان درباره ارزش‌هایی که از دید خودشون مهمه صحبت می‌کنن. دقت کنید که مثلاً «ثروت» رو به عنوان یک ارزش معرفی نمی‌کنن. در این مورد به نظرم باید تک تک فصل‌هایی که به هر کدام از ۵ ارزش اصلی اختصاص پیدا کردن رو بخونید.

فرمول ساده موفقیت

موفقیت = خوشحالی + بهبود مداوم

شاید از این ساده‌تر نشه درباره موفقیت حرف زد. همه کتاب راجع به اینه که چطور زندگی معناداری داشته باشیم تا خوشحال‌تر باشیم. وقتی صحبت از بهبود می‌شه هم خیلی واقع‌گرایانه به موضوع نگاه می‌کنند. مثلاً کلید «رشد» رو «تداوم» معرفی می‌کنن. از اهمیت قدم اول در هر تغییری، یعنی «تصمیم» برامون صحبت می‌کنن و جایی که درباره تجارب مثبت صحبت می‌کنند حواسشون هست که بعضی از تجارب مثبت رو دوست نداریم و از بعضی لذت می‌بریم و راه تغییر مثبت در درازمدت از تبدیل این تجارت مثبت به یک فعالیت لذت‌بخش می‌گذره.

نکته دیگه‌ای که در این کتاب کوتاه برام جالب بود، مثال‌های متعددی هست که برای هر کدام از ابعاد مورد بحث کتاب مطرح می‌شه. مثلاً در همین مساله تجارب مثبت برای هر یک از ابعاد سلامتی، روابط و ... یک مثال زده می‌شه تا بدونیم چطور می‌تونیم یک فعالیت مثبت لذت‌بخش بسازیم.

ترجمه فارسی

متاسفانه فکر نمی‌کنم این کتاب ترجمه فارسی شده باشه و اگر مایل به خوندنش باشید باید سراغ نسخه انگلیسی برین که متنی روان و ساده داره. اگر ترجمه‌ای از کتاب انجام شده لطفا در نظرات معرفی کنید تا لینکش رو به نوشته اضافه کنم. کتاب انگلیسی رو از آمازون می‌تونید تهیه کنید