کیت شرایط اضطراری برای ماشین

این نوشته مهمی است. درباره وسایلی که در شرایط اضطراری به شما یا سایرین کمک می‌کنه و لازمه یا خوبه که در ماشین همیشه به همراه داشته باشید.

این نوشته درباره داشتن لاستیک زاپاس یا آچار چرخ و ابزار یا چیزهایی مثل زنجیر چرخ و امثالهم نیست، می‌خواهیم درباره مواردی که صحبت کنیم که در اغلب شرایط می‌تونه به شما یا یک نفر دیگه کمک کنه. کیت شرایط اضطراری ماشین رو دو قسمت می‌کنیم:

  • چیزهایی که ضروری هستند
  • چیزهایی که خوبه داشته باشیم

چیزهایی که ضروری هستند

سه تا چیز ضروری هستند که همیشه باید توی ماشین داشته باشید:

۱- کپسول آتش‌نشانی: هر ماشینی یک کپسول آتش‌نشانی لازم داره. یک اعتراف بکنم که من بعد دیدن اینکه چطور کپسول آتش‌نشانی به خاموش کردن آتش در موتور یک ماشین پارک شده کمک کرد به ضرورتش توجه کردم و تا قبلش کپسول نداشتم. حتی اگر شرایطی برای استفاده از کپسول آتش‌نشانی برای خودتون پیش نیاد، داشتنش در مواقع خطر می‌تونه به دیگران کمک کنه.

۲- شیشه‌شکن اضطراری: این بسیار مهمه. فرض کنید ماشین چپ کرده و شما می‌خواهید از پنجره خارج بشید. ضربه با دست و پا به شیشه باعث شکستنش نمی‌شه. شیشه‌شکن‌ها اضطراری خیلی راحت با یک ضربه شیشه رو خرد می‌کنند.

توی بازار شیشه‌شکن‌های مختلفی با قیمت‌های مختلف هست. من نوعی رو پیشنهاد می‌کنم که علاوه بر شیشه‌شکن، تیغ برای برش کمربند ایمنی هم داره. دقت کنید که شیشه‌شکن اضطراری هم مثل کپسول آتش‌نشانی ممکنه به درد بقیه بخوره یعنی در تصادفات بتونید به بقیه کمک کنید که سریع از ماشین خارج بشن. دیگه اینکه برای خرد کردن شیشه پنجره ماشین در حالت اضطراری باید کناره‌های پنجره رو انتخاب کنید.

نکته مهم درباره شیشه‌شکن: بعضی از شیشه‌شکن‌ها همراه خودشون یک نگهدارنده هم دارند. به اون اکتفا نکنید. در شرایط ضربه شدید، ممکنه شیشه‌شکن از جای خودش در بیاد پس سعی کنید یک جای مناسب ثابتش کنید و مطمئن بشین که در دسترس راننده است.

شیشه شکن اضراری با یک فشار شیشه رو خرد می‌کنه.

۳- دفترچه راهنمای ماشین: ممکنه به ماشین‌ها وارد باشید و نیازی نبینید که دفترچه راهنما داشته باشید اما تصور کنید که یک نفر دیگه پشت ماشین شما نشسته و دچار مشکلی می‌شه و چندان هم وارد نیست. یا در شرایط اضطراری، ممکنه مغز در یادآوری اطلاعات یاری نکنه.

چیزهایی که خوبه داشته باشیم

گرچه این موارد مثل ۳ مورد بالا «باید» نیستن ولی واقعاً پیشنهاد می‌کنم هر چقدر که می‌تونید از این موارد هم داخل ماشین داشته باشید:

  • کیف کمک‌های اولیه: مشخصه که چه کار قرار بکنه. برای زخم‌های سطحی و پانسمان عادی می‌تونید تجهیزش کنید. اگر دوره‌های آموزش امداد رو دیدید می‌تونید تجهیزات بیشتری برای جلوگیری از خونریزی شدید هم بهش اضافه کنید. علاوه بر موارد عادی من یک تعدادی قرص معمول (مثل قرص سرماخوردگی یا سردرد و امثالهم) رو به همراه یک پماد برای سوختگی و پودر او آر اس اضافه کردم. همچنین یک کمپرس هم داخل کیف کمک‌های اولیه گذاشتم.
  • غذا و آب: منظور از غذا در اینجا، یک سری خوراکی با تاریخ مصرف بالا مثل بیسکوییت و شکلات است و آب هم می‌تونید از بطری‌های آب بسته‌بندی شده استفاده کنید.
    یک کار دیگه‌ای که در این بخش انجام دادم اضافه کردن نمک و قند است که با کمک یک لیوان برای زمانی که مثلاً بخواهید آب‌قند درست کنید لازم می‌شه.
  • پتو و لباس گرم: برای پتو هم می‌تونید از پتوی معمولی استفاده کنید و هم خوبه که یک پتوی نجات بگیرید که توی پست کوله بقا هم در موردش صحبت کردم. در مورد لباس گرم، صرفنظر از فصل کلاه و دستکش داشته باشید.
این آخر هفته یک کوله بقا بسازید
راحت فراموش می‌کنیم حوادث طبیعی مثل سیل و زلزله برای ما هم می‌توانند مشکل ایجاد کنند. کوله بقا کمک می‌کند به آمادگی بیشتر برای بقا در شرایط بحرانی.
  • چراغ قوه: اینجا دو گزینه دارید، می‌تونید چراغ قوه عادی بگیرید. اگر سراغ چراغ قوه عادی رفتید پیشنهاد من مدل‌هایی است که باتری قلمی یا نیم‌قلمی می‌خورند نه اون‌هایی که قابل شارژ مجدد هستند چون ممکنه موقعی که بهشون احتیاج دارید شارژ نداشته باشن. در این صورت یک بسته اضافی باتری هم به همراه داشته باشین. یک چیز دیگه هم که می‌تونید اضافه کنید چراغ قوه‌هایی هستند که با کش روی سر قرار می‌گیرند. من یک چراغ قوه ده هزار تومنی از دیجی‌کالا گرفتم و خودم دورش کش بستم. برای حالتی که می‌خواهید چیزی رو در موتور ببینید و نمی‌خواهید دستتون مشغول چراغ قوه یا نور گوشی باشه خیلی کارآمده.
  • وسایل آتش: آتش به جز گرم کردن برای علامت دادن هم خوبه. اگر شب در جایی بدون نور یا در جاده گیر کردید، داشتن یک فندک یا کبریت کمک می‌کنه بتونید آتش درست کنید. فندک ماشین ممکنه به دلیل خرابی قابل استفاده نباشه. اگر هم می‌خواهید خیلی بهترش کنید آتش‌زنه‌هایی که کوهنوردها و طبیعت‌گردها ازش استفاده می‌کنند تضمین می‌کنه در هر شرایطی بتونید به آتش برسید.
  • پاوربانک و کابل شارژ: خب این یکی هم همیشه توی ماشینم هست و کاربردش هم مشخصه.
  • گوشی اضافی: من یک گوشی قدیمی با سیم کارت رو هم توی ماشین گذاشتم. این قاعدتا ضروری نیست ولی خب در حالتی که مثلاً گوشی شما دزدیده بشه می‌تونه کمک بزرگی باشه. گوشی قدیمی اگر دارید به جای خاک خوردن می‌تونه توی ماشین باشه برای مواقع اضطراری.
  • پول و کارت بانکی اضافی: خب اینم مشخصه که کاربردش چیه. اگر کیف پول رو جا بگذارید و گوشی هم برای انتقال پول کمکی نکنه، یک کمک بسیار خوبه.
  • پانچو و جلیقه شب‌رنگ: اگر توی هوای بارونی مجبور به عوض کردن لاستیک پنچر شده باشین یا در شب وقتی که ماشین خاموش شده و نوری در مسیر نیست بخواهید کاری بکنید این‌ها خیلی مهم می‌شن. بدیهی است که این سناریوها همیشه پیش نمیان ولی داشتن این وسایلی که گفتم اغلب سناریوهای پیش‌بینی نشده پرتکرار رو پوشش می‌ده و ریسکش رو برای شما کم می‌کنه.

یک پله بالاتر

دو تا وسیله هست که من خودم هنوز نگرفتم اما فکر می‌کنم خیلی کاربردی هستند: یکی جامپ استارتر هست برای مواقعی که مشکل باتری دارید و دیگری پمپ باد همراه برای رفع مشکل تنظیم باد لاستیک‌ها. چون هنوز در حال تحقیق هستم چیز بیشتری نمی‌گم ولی این‌ها رو هم مد نظر داشته باشید. بعداً‌ که به نتیجه برسم پست جداگانه می‌نویسم.

نکات جانبی

  • هر شش ماه یک بار وسایل رو چک کنید. شاید بعضی نیاز به تعویض داشته باشن. از اونجایی که حداقل برای کپسول آتش‌نشانی هر یک سال نیاز به چک دارید، کاری که من می‌کنم اضافه کردن یادآور بررسی به تقویم گوگل هست و بعدش هم فراموشش می‌کنم تا زمانی که نوتیفیکیشن تقویم (جز معدود مواردی که نوتیفیکیشن بازه) بهم یادآوری کنه.
  • اگر شیشه‌شکن اضطراری ندارید (بسیار توصیه می‌کنم حتی شده یک مدل ارزان‌قیمتش رو بگیرید) از اون سری انتهای آنتن ماشین هم می‌تونید برای خرد کردن شیشه استفاده کنید. دقت کنید که این فقط در حالتی که به کسی کمک می‌کنید مورد استفاده است و برای خودتون چون بیرونه استفاده نمی‌شه.
  • لازم نیست همه چیز رو یک باره آماده کنید. بعد فراهم کردن ضروریات (۳ مورد اول که حداقل دفترچه راهنما راحت در دسترسه) ماهی یک وسیله به کیت شرایط اضطراری ماشین اضافه کنید. اینم توی تقویم بزنید که بهتون یادآوری کنه. از چیزهای ساده‌تر شروع کنید و به تدریج کیت رو تکمیل کنید.
  • کتاب رایگان «اقدامات اولیه در حوادث رانندگی» از هلال احمر رو مطالعه کنید.