درباره تلاش برای رفع تحریمهای فناوری
چطور از مجوز جدید خزانهداری ایالات متحده برای رفع تحریمهای فناوری به نفع مردم استفاده کنیم؟
در روزهای گذشته چند اتفاق مهم در حوزه فناوری برای کاربران ایرانی افتاده است. مهمترین آنها معرفی General License D-2 از طرف خزانهداری ایالات متحده برای حمایت بیشتر از آزادی اینترنت در ایران بوده.
این مجوز بیشتر بابت مساله اینترنت ماهوارهای استارلینک مورد توجه قرار گرفته اما واقعیت این است که گرچه وضعیت اینترنت ماهوارهای به خاطر برداشته شدن مانع تحریم تغییر قابل توجهی داشته اما هنوز چالشهای فنی و مالی بر سر راه تحقق اینترنت استارلینک در ایران وجود دارد.
با مجوز جدید چطور برای رفع تحریمها اقدام کنیم؟
یک چیزی که میشود از این مجوز GLD-2 استفاده کرد برای سرویسهای میزبانی و ابری است. تلاشهای مختلفی در جریان است تا بتوان دسترسی سرویسهای مختلفی را برای کاربران ایرانی فراهم کرد.
مهمترین اقدامی که برای تحقق عملی حمایت از آزادی اینترنت در ایران میشود انجام داد این است که تحریم IP ایران روی سرویسدهندههای مطرح یعنی AWS و GCP و Azure برداشته شود و همچنین اجازه حضور سرویسهای ایرانی روی بستر ابری این سرویسدهندهها فراهم شود.
تماس با شرکتها
یک قالب برای تماس با شرکتها درباره اعمال مجوز جدید توسط ایشان تهیه شده است که میتوانید از آن برای تماس استفاده کنید.

لطفاً توجه کنید که این کار به شکل مستقل نیز انجام شده است. به عنوان مثال ایشان برای شرکت Hetzner ایمیل زیر را فرستادند و نتیجهاش شده برداشته شدن محدودیت ایرانیان برای استفاده از خدمات این شرکت.

خیلی خوب است که همین پیگیری برای شرکتهای دیگری نظیر Digital Ocean هم انجام شود.
در حال حاضر دسترسی به اینترنت در کشور بسیار محدود شده است، اما لازم است در اولین فرصت و با برداشته شدن تحریمهای بیشتر، سرویسهای بیشتری به خارج از ایران منتقل شوند. این کار و ریشه ایجاد کردن در اینترنت باعث افزایش هزینه قطع اینترنت برای حاکمیت خواهد شد.
بیانیه گیتهاب
شرکت گیتهاب بیانیه رسمی صادر کرد و در آن از تعهد این شرکت به دسترسی آزاد ایرانیان به اینترنت و شبکههای اطلاعاتی دنیا گفت.

این چرا مهم است؟ گیتهاب شرکتی بود که چند سال پیش یک روز بدون اعلام قبلی و بدون اجازه دانلود کدها، ناگهان دسترسی را به روی برنامهنویسان ایرانی بست. پس از اعتراضات صورت گرفته و رسانهای شدن ماجرا، گیتهاب روش موقتی برای دانلود کدها ایجاد و با رایزنیهای ایجاد شده گفت برای رفع این تحریمها اقدام میکند. نتیجه این اقدامات یک مجوز برای دسترسپذیر کردن کامل گیتهاب برای ایران بود.
گیتهاب باید به عنوان یک الگو، مورد اشاره قرار گرفته و در تعامل با شرکتهای دیگر مثال زده شود.
پیمان کپنهاگ: فناوری برای دموکراسی
شرکتهای مختلفی پیمان کپنهاگ را امضا کردند. این پیمان، تعهدی است که در آن امضاکنندگان اعلام میکنند که از فناوریهای دیجیتال به نفع دموکراسی و حقوق بشر استفاده میکنند و نه علیه آن.
شرکتهای مختلفی این پیمان را امضا کردند از جمله شرکتهای بزرگی مانند آمازون، گوگل، مایکروسافت و متا. گیتهاب که چند روز بعد بیانیه حمایت از ایرانیان را منتشر کرد، پیشتر از امضای این پیمان خبر داده بود و اقدام عملی که برای دریافت مجوز فعالیت برنامهنویسان ایرانی انجام داده بود را در متن خبر امضای این پیمان مثال زده بود.
فیلتر سرویسهای ابری که زیرساخت اصلی بسیاری از سرویسهای اینترنتی است، باعث شده علاوه بر فیلترینگ داخلی، تحریم فناوری تاثیر عمیقی بر دسترسی ایرانیان به اینترنت داشته باشد. پیمان کپنهاگ تنها شاید صرفاً یک چارچوب نظری باشد، اما با ترکیب آن با موقعیت ایجاد شده به خاطر General License D-2 میتوان با یادآوری مسئولیت شرکتهای فناوری در قبال حقوق بشر و دموکراسی و به واسطه مجوز رسمی خزانهداری ایالات متحده، شرایط را برای رفع تحریمهای فناوری به نفع مردم فراهم کرد.
لطفاً در این مسیر به هم کمک کنیم.