افزونه‌های کاربردی Obsidian

لیستی از افزونه‌های کاربردی Obsidian که یادداشت‌برداری رو کاراتر می‌کنند.

در نوشته «مغز دوم» گفتم که از Obsidian برای یادداشت‌برداری و مدیریت دانش شخصی (PKM) استفاده می‌کنم.

مغز دوم چیست و چطوری ساخته می‌شود؟
چطوری همه اطلاعاتی که در طول روز از منابع مختلف دریافت می‌کنیم رو در یک مغز دوم جمع‌آوری و دسته‌بندی کنیم؟

از زمان نوشتن اون پست وبلاگ تا امروز نسخه 1.0 نرم‌افزار Obsidian بالاخره عرضه (release) شده و تغییرات مختلفی هم داشته. اما همچنان افزونه‌هایی کاربردی برای Obsidian هستند که در این نوشته تعدادی که من استفاده می‌کنم رو معرفی می‌کنم.

حریم شخصی و امنیت افزونه‌ها

پیش از شروع باید بدونید که Obsidian یک Restricted mode داره که اگر فعال باشه اجازه نصب افزونه رو نمی‌ده. افزونه‌های Obsidian توسط برنامه‌نویس‌های مختلفی توسعه داده شده و لزوماً توسط تیم Obsidian بررسی نشده.

بنابراین از دید حریم شخصی و امنیت باید به این توجه کنید که چه افزونه‌ای رو نیاز دارید و چرا نصبش می‌کنید؟ به بروزرسانی افزونه‌ها توجه کنید و اگر فکر می‌کنید نصب این افزونه‌ها ممکن دردسر حریم شخصی برای اطلاعات‌تون در Obsidian ایجاد کنه همچنان وضعیت Restricted Mode رو فعال نگه دارید.

برای نصب افزونه‌ها در تنظیمات به بخش Community plugins برید و بعد غیرفعال کردن گزینه Restricted mode دکمه Browse گزینه Community plugins رو بزنید و افزونه مورد نظر رو جستجو و نصب کنید.

افزونه Advanced Tables

ایجاد جدول در markdown کار سختی نیست ولی این افزونه کمک می‌کنه خیلی راحت با کیبورد جدول بسازید و حتی فرمول‌های ساده رو مثل جمع ستون و امثالهم رو داشته باشید.

نمونه ایجاد جدول در یادداشت‌‌ها به کمک Advanced Tables

افزونه Dataview

خب این کاربردی‌ترین افزونه‌ای هست که من ازش استفاده می‌کنم. به کمک این افزونه می‌تونید کوئری‌هایی بنویسید که داده‌های داخل Obsidian رو در نماهایی که مشخص می‌کنید بهتون نشون بده. مثلاً من برچسبی دارم برای مواردی که باید تحقیق بیشتری در موردشون بکنم. با کمک Dataview تمام یادداشت‌هایی که این برچسب‌ها رو دارند پیدا و در یک یادداشت مشخص نمایش می‌دم. یک کاربرد بسیار مهم دیگه این افزونه برای کوئری گرفتن روی متادیتا یادداشت‌هاست.

افزونه Icon Folder

این افزونه الزامی نیست، اما اجازه می‌ده روی پوشه‌ها آیکن اضافه کنید. چند مدل فونت آیکن داره که می‌تونید تقریباً هر چیزی رو داخلش پیدا کنید. بودن یک آیکن مرتبط در کنار عنوان پوشه‌ها ظاهر قشنگی داره.

افزونه Kindle Highlights

این افزونه رو برای انتقال یادداشت‌ها و هایلایت‌های کیندل استفاده می‌کنم. خوبیش اینه که خودش بر اساس هر کتاب فایل جدا می‌سازه و متادیتای لازم رو هم وارد می‌کنه.

افزونه Matter

در گردش کار مصرف محتوا گفتم که چطور در مورد مقالات و وبلاگ‌ها و خبرنامه‌ها از Matter استفاده می‌کنم. این افزونه به صورت اتوماتیک هایلایت‌ها و یادداشت‌ها رو از Matter دریافت و به یادداشت‌های Obsdian من اضافه می‌کنه.

گردش کار مصرف محتوا: معرفی Matter
معرفی سرویس Matter برای خواندن، دسته‌بندی و یادداشت‌برداری و آرشیو متون تحت وب و خبرنامه‌های ایمیلی

افزونه Media Extended

از این افزونه برای یادداشت‌برداری از ویدئوها استفاده می‌کنم. ویدئو رو در پنل کناری براتون باز می‌کنه و شما هر جا نیاز به یادداشت دارید، زمان رو در داخل ویدئو براتون کپی می‌کنه و شما یادداشت‌تون رو کنار زمان ویدئو می‌نویسید مثلاً اینکه در دقیقه ۴ و ثانیه ۱۰ فلان موضوع مطرح شد و خب یادداشت خودتون درباره اون موضوع. بسیار کاربردیه. بدون این افزونه ویدئوی مهمی روی یوتوب رو نمی‌بینم.

قالب یادداشتی که برمی‌دارید (مثلاً نحوه چینش زمان در متن) قابل تنظیمه و همچنین می‌تونید برای ویدئوهای آنلاین یا آفلاین (فایل روی هارد دیسک) ازش استفاده کنید.

0:00
/
نمونه استفاده از Media Extended برای دریافت زمان ویدئو

افزونه RTL Support

گرچه از مدتی پیش Obsidian امکان راست به چپ نوشتن رو پشتیبانی می‌کنه اما تنظیماتش طوری هست که کل یادداشت‌ها رو راست به چپ می‌کنه. پیش از پشتیبانی رسمی راست به چپ، من از این افزونه استفاده می‌کردم و حالا هم همچنان ازش استفاده می‌کنم. مزیتش اینه که در یادداشت‌هایی که واقعاً چپ به راست هستند (مثل هایلایت‌های سینک شده از کیندل) می‌شه جهت متن رو بازتعریف کرد.

برای تعریف مشخصات و منو روی لینک‌ها و تزئین (استایل‌دهی) بهشون استفاده می‌شه.

این افزونه‌هایی که گفتم، موارد پایه‌ای هستند که توی مخزن Obsidian ازشون استفاده می‌کنم. قطعاً افزونه‌های کاربردی مختلفی دیگه‌ای هم هستند ولی من عمده کارهام رو با همین افزونه‌ها پیش می‌برم. شما چه افزونه‌هایی در Obsidian استفاده می‌کنید؟